Home

Auto van de zaak

Wanneer zet je als zelfstandige de auto op naam van de zaak? Dat is een vraag waar de meeste ondernemers mee geconfronteerd worden. Het principe is natuurlijk simpel; is de auto bestemd voor gebruik van de onderneming dan moet hij op naam van de zaak gezet worden. Ben je van plan om hem voornamelijk voor privé-doeleinden te gebruiken, dan zet je hem op je eigen naam. Maar daar tussenin zit een groot grijs gebied. Wat zijn de regels nou precies en wanneer is het interessant om je auto op naam van de zaak te zetten?

Een auto van de zaak
Als een auto bezit van de onderneming is, dan heeft dat verschillende voordelen. Zo worden alle kosten van de auto door de zaak betaald; aanschaf, verzekering, afschrijving, onderhoud, belasting en natuurlijk benzine. Een ander voordeel is de BTW die je bij aankoop af kan trekken. Dit kan allemaal duizenden euro’s schelen. Maar, je mag niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden rijden. Dat is misschien geen probleem zou je denken, maar nu komt het grote nadeel; de bewijslast hiervoor ligt bij de ondernemer. Je moet dus een rittenadministratie voeren en op papier kunnen bewijzen dat de zakelijke kilometers ook echt zakelijk waren, óf je kunt een blackbox in de auto laten installeren.

Als je over die 500 km heenkomt, moet je namelijk een bijtelling betalen en die is ongeveer 25% van de nieuwwaarde van de auto! In dat geval kun je dus beter de auto op je eigen naam zetten en zakelijke kilometers van je belasting aftrekken. De keuze tussen een auto van de zaak of een privé auto hangt dus af van hoeveel je zakelijk of privé rijdt. Je kunt echter je beslissing later niet zo makkelijk meer veranderen, dus overweeg van te voren alle ‘voors’ en ‘tegens’ zodat je een verstandige keuze kunt maken.

Aanvullende informatie

  • Bron:

GERELATEERDE PRODUCTEN

Gerelateerde artikelen (op tag)