Home Informatie Wetenschap Ruimtevaart

Ruimtevaart

Toen Jules Verne in 1865 zijn boek schreef over een reis naar de maan, kon hij niet weten dat het op een dag ├ęcht zou gebeuren. In zijn tijd werd hij dan ook uitgelachen om zijn idee. Echter, bijna honderd jaar later, op 4 oktober 1957, vertrok de eerste raket naar de ruimte. Aan boord van de raket was de Spoetnik, een bol (58cm groot) met een radio die signalen naar de aarde stuurde. Hiermee was het ruimtetijdperk geboren.

Strijdperk ruimtevaart
Het ruimtetijdperk was (en is?) tegelijkertijd ook een wedstrijd tussen Amerika en de Sovjet Unie; de twee naties probeerden elkaar continu de loef af te steken en de eerste te zijn met nieuwe ontwikkelingen, ontdekkingen en daden. De eerste mens die uiteindelijk de ruimte ingeschoten werd was de Rus Joeri Gagaran in 1961. Later waren het de Amerikanen die in het nieuws kwamen met de eerste mens die in 1969 voet op de maan zette; Neil Armstrong.

Sinds 1981 worden in de ruimtevaart spaceshuttles gebruikt in plaats van lanceerraketten. Bij de lanceerraketten kwam niets terug op aarde en moest elke keer opnieuw een raket gebouwd worden. De astronauten kwamen toen terug naar de aarde door het leefgedeelte van de raket in zee te laten storten en ze moesten dan door een schip opgepikt worden. Met de spaceshuttle kon men net als een vliegtuig weer landen op de aarde en de shuttle kon dan ook grootendeels opnieuw gebruikt worden.

Mars
Toen het ruimtevaartnieuwtje van de maanlanding er een beetje af was, ging men natuurlijk verder kijken. Op 26 november 2011 is de NASA begonnen met een reis naar Mars. Vanaf Cape Canaveral vertrok de Mars Science Laboratory (MSL), met aan boord de Curiosity. De Curiosity is een marsrover die op de rode planeet gegevens zal verzamelen. Het is de bedoeling dat de MSL op 6 augustus 2012 zal landen en daar 2 jaar onderzoek zal doen. Met deze reis en na de onderzoeksresultaten die het hopenlijk zal opleveren, is de ruimtevaart weer een stap verder in ontwikkeling!

Aanvullende informatie

  • Bron: