Home

Kapitaalverzekeringen

door Redactie | vrijdag, 06 januari 2012 10:33 | 0 reacties

Een kapitaalverzekering kun je afsluiten om te sparen voor een grote uitgave, zoals bijvoorbeeld de studie van de kinderen of de aflossing van je hypotheek. In tegenstellling tot levensverzekeringen, keren kapitaalverzekeringen uit tijdens je leven en niet pas na je dood. Mocht je komen te overlijden voordat de termijn van verzekering is verstreken dan wordt er in principe geen geld uitgekeerd. Meestal is er echter wel de mogelijkheid om ook hiervoor verzekerd te worden, tegen een extra premie. In dat geval spreekt men van een ‘gemengde verzekering’.

Twee soorten kapitaalverzekeringen
Als je een kapitaalverzekering wilt afsluiten kun je kiezen uit twee soorten; een spaar- of een beleggingsverzekering.

Spaarverzekering
Bij een spaarverzekering is de minimale uitkering gegarandeerd en krijg je een vaste rente over je ingelegde premie, deze rente staat gedurende de gehele looptijd vast. Verder krijg je ook winstuitkering. Deze winst komt als volgt tot stand. De premie die je moet betalen is gebaseerd op het drie dingen; interest, sterfte en kosten. De verzekeraar berekend bijvoorbeeld 3% rente, terwijl hij 4% ontvangt. Hij maakt dan dus 1% winst en daar krijg je dan als verzekerde weer een percentage van.

Beleggingsverzekering
Als je een beleggingsverzekering afsluit, wordt de premie die je betaald belegd in beleggingsfondsen. Hierdoor weet je niet zeker hoe hoog de uitkering uiteindelijk zal zijn. Maar de verzekeraar geeft gewoonlijk wel een garantierendement; een minimum voor het percentage dat je krijgt.

Belasting
Bij kapitaalverzekering moet je belasting betalen over het kapitaal dat je opbouwd, dit valt dan onder box 3. De betaalde premies kun je niet aftrekken, maar over de uiteindelijke uitkering hoef je geen belasting te betalen. Spaar je voor je eigen woning dan zijn de regels net weer iets anders.

Kapitaalverzekeringen voor het aflossen van je hypotheek
Als de kapitaalverzekering met dit doel wordt afgesloten en dit in de clausule is opgenomen, dan is het kapitaal dat je ermee opbouwd én de uitkering achteraf, onbelast. Je moet dan wel minstens 15 jaar premie betalen en de looptijd van de verzekering mag maximaal 30 jaar zijn.

Aanvullende informatie

  • Bron:

Gerelateerde artikelen (op tag)