Home Informatie Naslag Naslagwerken

Naslagwerken

Als we vroeger een werkstuk moesten maken voor school, of een spreekbeurt moesten houden of om een andere reden ergens informatie over op moesten zoeken, gingen we naar de bibliotheek. Op zich werkte dat prima en het had ook wel zijn charme om tussen de boeken te snuffelen tot je gevonden had wat je zocht. Tegenwoordig gebruiken we eerder de naslagwerken op internet. Hoewel digitale naslagwerken minder sfeer en charme hebben, zijn ze wel een stuk sneller en vollediger.

Digitale naslagwerken
Digitale naslagwerken kunnen gebruikt worden door zowel amateurs als professionele onderzoekers. Het is een ideale manier om snel de informatie te vinden die je zoekt. De informatie is meestal alfabetische gerangschikt en soms ook thematisch. Er zijn algemene naslagwerken zoals Wikipedia, waar je zo’n beetje alles kunt vinden. Maar er zijn ook specialistische naslagwerken over één bepaald vakgebied. Denk dan bijvoorbeeld aan medische woordenboeken of geschiedkundige naslagwerken.

Welke naslagwerken zijn er?
Allereerst heb je natuurlijk de Wikipedia Encyclopedie; de grootste en meest gebruikte online encyclopedie. Wikipedia werd in januari 2001 opgericht door Jimmy Wales en Larry Sanger. De naam is een samentrekking van ‘encyclopedia’ en ‘wiki’, dat een dubbele betekenis heeft; in het Hawaiiaans betekent het ‘snel’ en het is tevens de naam van een technologie van het ontwikkelen van samenwerkende websites. Wikipedia is echt groots opgezet en is in diverse talen te gebruiken.

Een ander naslagwerk is Kennislink, een populair wetenschappelijke site voor het Nederlandse taalgebied. Je kunt hier per vakgebied dingen opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld op het kopje ‘aarde en klimaat’ klikken. Dan krijg je een pagina met allerlei informatie en nieuws over dat onderwerp. Maar je kunt ook gewoon een woord intypen waar je meer over wilt weten.

Overige naslagwerken zijn bijvoorbeeld diverse virtuele encyclopedieën over een bepaald vakgebied en algemene encyclopedieën zoals Britannica en Encarta. Ook zijn er de gespecialiseerde geschiedkundige, medische, natuurwetenschappelijke, technische en aardrijkskundige naslagwerken. Ook de online woordenboeken vallen onder de digitale naslagwerken en er zijn ook naslagwerken voor telefoonnummers en adressen, openbaar vervoer en routeplanning en nog veel meer.

Kortom, voor alles wat je weten wilt zijn er naslagwerken beschikbaar op het internet; snel en gemakkelijk dus.

Aanvullende informatie

  • Bron: