Home

Huishoudelijke hulp

In het dagelijkse drukke bestaan is het erg prettig om een huishoudelijke hulp te hebben. Zo ben je zeker van een goed lopend huishouden, terwijl je je toch op andere dingen kunt concentreren. Voor de hulp zelf is het ook prettig, omdat op die manier wat extra bijverdiend kan worden. De meeste mensen die als hulp in de huishouding werken, doen dit zwart. Er bestaat een algemeen misverstand rondom het hebben van huishoudelijke hulp en de betaling ervan, dus wat zijn eigenlijk precies de regels rondom het hebben van huishoudelijke hulp?

Belasting
Vaak weet men niet dat als je hulp maar één dag per week komt, je als opdrachtgever niet verplicht bent dit op te geven aan de belastingdienst. Als er niet meer dan 3 dagen per week wordt samengewerkt, kun je gewoon contant afrekenen zijn de regels heel soepel. Hier volgt een overzicht van regels en plichten rondom betalen en belasting.

Opdrachtgever

  • Hoeft geen loonbelasting/sociale premies te betalen
  • Moet bruto minimumloon betalen
  • Betaalt 8% vakantiegeld en 8% wettelijke vakantiedagen
Opdrachtnemer
  • Mag niet meer dan 3 dagen per week bij opdrachtgever werken.
  • Moet zelf inkomen opgeven aan de belasting
  • Hoeft niet ingeschreven te staan bij de KvK
  • Moet zelf bescheiden administratie bijhouden van inkomsten en kosten die respektievelijk als “inkomsten overige werkzaamheden door het verrichten van arbeid” en “uit arbeid gerelateerde kosten” aan de belasting worden opgegeven.

Hoeveel moet je een huishoudelijke hulp betalen?
Je moet samen een bruto uurtarief afspreken en de hulp moet dus zelf hiervan aangifte bij de belastingdienst doen. Bijvoorbeeld; een hulp in de huishouding van 23 jaar heeft in 2012 recht op ongeveer € 8,34 bruto per uur. Hierbij moet dan 8% vakantiegeld €0,67 bij opgeteld worden. Als je de vakantiedagen in het uurloon wilt verwerken moet hier nog een keer 8% bij opgeteld worden en kom je dus uit op een uurloon van € 9,68. Het uurloon kan verhoogd worden op basis van ervaring, kundigheid, etc.

Aanvullende informatie

  • Bron: