Home

Verantwoord lenen

In Nederland is het steeds gebruikelijker om geld te lenen als je iets wilt kopen; gemiddeld hebben we twee kredieten op onze naam staan! Maar sparen is beter dan lenen, houd jezelf niet voor de gek. Lenen kost geld en is niet zonder risico; voor je het weet beland je van de ene in de ander schuld en loopt het ‘even lenen’ op tot het hebben van problematische schulden. In sommige gevallen kun je echter niet anders dan een krediet afsluiten en dan is het belangrijk om jezelf goed te informeren zodat je verantwoord kunt lenen. Hier zijn een aantal richtlijnen om je te helpen op een veilige manier een lening af te sluiten.

Ken je inkomsten en uitgaven en leen niet meer dan je kunt opbrengen.
Stel jezelf de volgende vraag; ‘houd ik geld over om te sparen?’. Als je daar nee op moet antwoorden, dan kun je beter geen lening afsluiten. Een lening is verantwoord als je de aflossing elke maand kunt opbrengen én als je nog wat extra opzij kunt zetten voor onvoorziene uitgaven. Voorkom een negatieve BKR registratie door niet meer te lenen dan je kunt aflossen en betaal oude leningen eerst af voordat je een nieuwe afsluit.

Denk goed na over een lening
Wees kritisch naar jezelf en naar de kredietverstrekker. Heb je de lening echt nodig? Of kun je nog wel even wachten met die nieuwe auto of bank? Als je dan toch wilt lenen, pas dan op met het kopen op afbetaling. Kijk goed naar de rente en voorwaarden. Soms is het goedkoper een persoonlijke lening af te sluiten dan dat je iets op afbetaling koopt. Neem de tijd om over je beslissing na te denken, sluit dus geen lening af in een impuls.

Kijk rond en vraag meerdere offertes op
Vergelijk de rente en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers. Je kunt hiervoor gebruik maken van het internet. Kijk ook welk soort lening het beste bij jou past. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak dan pas een keuze.

Aanvullende informatie

  • Bron:

Gerelateerde artikelen (op tag)