Home

Hypotheken

Ben je erover aan het denken om voor het eerst een huis te gaan kopen, maar zie je op tegen de romslomp rond een hypotheek? Dat is best begrijpelijk, omdat er zoveel verschillende soorten hypotheken zijn en omdat als je een hypothecaire lening wilt afsluiten je hele financiële hebben en houwen binnenste buiten gekeerd gaat worden. Je kunt dan ook het beste een goede adviseur in de arm nemen die je kan begeleiden.

Verschillende soorten hypotheken
Er zijn veel verschillende soorten hypotheken, van startershypotheken tot hypothecaire leningen voor senioren. Als starter sta je aan het begin van je leven waarin nog van alles kan gebeuren; gezinsuitbreiding en carrière maken bijvoorbeeld. Dit soort factoren zijn allemaal van invloed op wat voor soort hypotheek je het best kunt kiezen.

Je situatie
Dat er verschillende soorten hypotheken zijn is dus eigenlijk niet meer dan logisch. Daarom zal de bank (of andere hypotheekverstrekker) in eerste instantie het volgende weten:

  • Koop je voor het eerst een woning?
  • Koop je een bestaande woning?
  • Koop je een nieuwe woning?
  • Wil je extra financiële ruimte creëren?
  • Wil je je huis verbouwen?
  • Wil je je hypotheek oversluiten?

Hypotheken voor starters
Als je voor het eerst een huis gaat kopen ben je een starter op de huizenmarkt. Je zou denken dat banken voor starters veeleisender zijn omdat ze nog niet hebben kunnen bewijzen dat ze in staat zijn de hypotheeklasten te dragen en meestal hebben jong-volwassenen ook nog geen eigen kapitaal als zekerheidstelling voor de bank. Maar niets is minder waar; de startershypotheken zijn gebaseerd op soepelere regels, ruimere acceptatiecriteria, rentekorting en soms zelfs subsidie door de gemeente.

Bij de bank zullen ze je zeker meer kunnen vertellen hierover en ook of je in jouw gemeente in aanmerking kunt komen voor subsidie. Met hulp van een deskundige heb je snel een geschikte hypotheek geregeld en voor je het weet, woon je in je nieuwe huis!

Aanvullende informatie

  • Bron: