Home

Consumptieve kredieten

Ben je aan een nieuwe auto toe, is de wasmachine er in één keer mee opgehouden of wil je gewoon een keertje lekker luxe op vakantie, dan kun je daarvoor een lening afsluiten. Consumptieve kredieten zijn bedoeld voor dit soort dingen maar ook voor dagelijks gebruik, kortom voor consumptie.

Twee soorten consumptieve kredieten
Er zijn twee soorten consumptieve kredieten; het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Het doorlopend krediet is handig omdat het erg flexibel is terwijl een persoonlijke lening veel zekerheid biedt.

Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is erg prettig als je altijd geld achter de hand wilt hebben. Je kunt namelijk zelf bepalen wanneer je geld wilt opnemen of aflossen en hoeveel. Voordelen van een doorlopend krediet zijn:

  • Opnames tot de overeengekomen kredietlimiet zijn toegestaan wanneer en hoeveel je wilt
  • Aflossen is toegestaan wanneer en hoeveel je wilt zonder extra kosten.
  • Overlijdensrisicoverzekering behoort tot de mogelijkheden

Het termijnbedrag dat je moet betalen voor het gebruik van de rekening (dus niet de aflossingen) wordt bepaald aan de hand van rente, winstopslag, kostenopslag en eventueel premie voor de overlijdensrisico verzekering.

Persoonlijke lening
Bij een persoonlijk rekening weet je precies waar je aan toe bent. Het leenbedrag, de looptijd en de rente en aflossing staan precies vast. Het termijnbedrag dat je moet betalen voor het gebruik van deze rekening omvat daarom ook het aflossingsbedrag. Het bedrag is opgebouwd uit; de aflossing, rente, premie voor overlijdensrisico verzekering, winstopslag en kostenopslag. Bij een persoonlijke lening is een overlijdensrisico verzekering verplicht. Wel zo prettig voor diegenen die je achterlaat als je komt te overlijden; de gehele schuld wordt dan kwijtgescholden.

Consumptieve kredieten zijn dus een goede oplossing als je even krap zit en moet investeren in ‘beperkt houdbare’ zaken. Wil je je huis verbouwen of iets anders dat ‘lang houdbaar’ is, dan kun je beter een hypothecaire lening afsluiten.

Concurrentie
Lenen is tegenwoordig helemaal ‘in’ en dat betekent dat er veel aanbieders zijn van consumptieve kredieten en dat de concurrentie groot is. Het is dus de moeite waard om goed rond te kijken waar je zo een lening kunt vinden met de meest gunstige voorwaarden en de laagste rente.

Aanvullende informatie

  • Bron:

Gerelateerde artikelen (op tag)