Home Informatie Boekhouding Consumptieve sluitposten

Consumptieve sluitposten

De financiële administratie van een bedrijf of instelling en de daarbij behorende fiscale aspecten en aangiftes, zijn een behoorlijk ingewikkelde stof. De meeste ondernemers nemen daarom ook een boekhouder in dienst om alles kloppend te krijgen. Een deel van de begroting en balans dat vaak belangrijker is dan we denken, zijn de sluitposten, zowel consumptieve sluitposten als fiscale sluitposten. Een (consumptieve) sluitpost is een kostenpost (dat kan van alles zijn, van reclame tot beveiliging) die je gebruikt om je balans sluitend te krijgen. Dit zijn meestal de kostenposten met een lage prioriteit, vandaar ook de negatieve bijbetekenis van het woord.

Sluitpostmethode
Om het budget voor een bepaald doel te bepalen, kan een bedrijf verschillende methoden gebruiken. Eén van die methoden is de sluitpostmethode. Als bedrijf kijk je aan het eind van het jaar hoeveel bestedingsruimte er overblijft. Het nadeel hiervan is dat er steeds een verschillend budget beschikbaar is.

Het beschikbare geld wordt verdeeld over de belangrijkste kostenposten, zoals producten en diensten die het bedrijf levert, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden, marketing etc. De posten die het minst belangrijk zijn, staan onderaan; dit zijn de zogenaamde sluitposten.

Als een onderneming wat moeilijkere tijden doormaakt, kunnen kostenposten die eerder hoger in de ranglijst stonden, nu als sluitpost eindigen. Veelal zijn dit consumptieve sluitposten, zoals een bedrijfsuitje- of feestje, of een bedrijfsauto die privé gebruikt wordt.

De kostenposten 'secundaire arbeidsvoorwaarden' en 'jaarlijks bedrijfsuitje' zijn nu sluitposten geworden in de begroting van het komende jaar. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken kan er sprake zijn van positieve consumptieve sluitposten en negatieve consumptieve sluitposten. In dit laatste geval ben je het bedrag voor deze post nog verschuldigd, bijvoorbeeld als er iets aangeschaft is dat nog betaald moet worden.

Kloppende balans
Consumptieve sluitposten, of het nu om positieve of negatieve consumptieve sluitposten gaat, maken de balans van je onderneming sluitend.

Aanvullende informatie

  • Bron:

GERELATEERDE PRODUCTEN