Home

Levensloopregeling uitkering

Wij Nederlanders zijn spaarders en we doen dit het liefst zo winstgevend als maar mogelijk is. Voorheen waren er een aantal manieren waarop werkend Nederland belastingvrij kon sparen via het salaris zoals de spaarloonregeling en de levensloopregeling. Sinds 1 januari 2012 kun je je niet meer aanmelden voor deze spaarregelingen, want ze komen per 1 januari volgend jaar te vervallen. Vanaf 1 januari 2013 komt er een nieuwe spaarregeling; de vitaliteitsregeling.

Levensloopregeling vanaf 2012
Je kunt je dus niet meer aanmelden voor een levensloopregeling, maar als je al deelneemt aan zo’n regeling verandert er ook het een en ander.

  • Had je op 31 december 2011 3000 euro of meer aan spaartegoed (incl. rendement) opgebouwd, dan blijft je levensloopregeling bestaan. Je mag nog wel geld sparen, maar je bouwt vanaf dit jaar geen levensloopverlofkorting meer op. Je kunt er ook voor kiezen om de levensloopregeling uitkering in 2013 te storten in een vitaliteitsrekening, zelfs als je meer dan 20.000 euro hebt gespaard. Na 2013 geldt een maximum van 20.000 euro.
  • Had je op 31 december 2011 minder dan 3000 euro gespaard, dan kun je de hele levensloopregeling uitkering in 2013 onbelast storten op een vitaliteitsregeling, of je kunt kiezen voor een levensloopregeling uitkering in 2012 of 2013 voor verlof.

Levensloopregeling uitkering
Er was voorheen sprake van dat je levensloopregeling alleen nog zou doorlopen in 2013 als je vóór 31 december 2013 58 jaar of ouder zou zijn, maar die regeling gaat niet door. Iedereen kan dus in 2013 zijn of haar levensloopregeling omzetten in een vitaliteitsregeling. De levensloopregeling uitkering is óf een uitbetaling van het hele bedrag minus de belasting, ofwel een storting van het hele bedrag, zonder inhouding van de belasting, op een vitaliteitsrekening.

Vitaliteitsregeling vervangt spaarloonregeling en levensloopregeling
Dit betekent dus het einde voor de spaarloon- en levensloopregeling. Wil je vervroegd met pensioen dan is dat zonder levensloopregeling uitkering een stuk moeilijker en duurder geworden. Wil je toch eerder uittreden dan doe je er goed aan om op een andere manier iets te sparen.

Aanvullende informatie

  • Bron: