Home

Levensloopregeling sparen

De meeste Nederlanders houden van sparen en doet dit, gezien onze alombekende zuinige inborst, dan het liefst op een fiscaal voordelige manier. Nou waren er een paar leuke regelingen om op een voordelige manier te sparen, maar helaas komen die te vervallen. Vanaf 1 januari 2012 kun je je niet meer aanmelden voor de levensloopregeling en de spaarloonregeling, want deze worden omgezet in de nieuwe vitaliteitsregeling.

Levensloopregeling sparen
De levensloopregeling sparen is bedoeld voor mensen die onbetaald verlof op willen nemen. Je kunt dan van je brutosalaris sparen om dat verlof te financieren of zelfs om eerder met pensioen te kunnen gaan. Zo kun je per jaar maximaal 12% van je brutoloon sparen om met ouderschapsverlof te kunnen, voor een langdurig ziek kind te zorgen, of gewoon om tot rust te komen door een zogenaamde sabbatical periode. Als je 2 jaar lang 12% van je brutoloon spaart, kun je 3 maanden verlof opnemen tegen 100% van je salaris, of, als je met minder genoegen neemt, kun je na 6 jaar sparen een heel jaar verlof opnemen met behoud van 70% van je salaris.

Vitaliteitsregeling
Omdat, ondanks dat de regeling daar niet voor bedoeld was, veel mensen de levensloopregeling sparen gebruikten om met vervroegd pensioen te gaan, laat de overheid deze regeling vervallen. De nieuwe vorm spaarregeling is de vitaliteitsregeling, je mag hierbij jaarlijks maximaal 5.000 euro van je netto inkomen sparen op een rekening die speciaal daarvoor bestemd is. Dit bedrag is belastingaftrekbaar in box 1. Op die manier mag je tot 20.000 euro sparen zonder er belasting over te hoeven betalen. Dit hoeft pas op het moment dat je het geld opneemt.

Let op: vanaf 1 januari 2012 kun je je dus niet meer aanmelden voor de huidige levensloopregeling, maar de nieuwe vitaliteitsregeling gaat pas officieel in op 1 januari 2013.

Aanvullende informatie

  • Bron: