Home

System Message

Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 263

Beleggen

De officiële betekenis van beleggen is het vastleggen van geld voor langere of kortere tijd om in de toekomst winst te behalen. Simpeler gezegd; je koopt iets goedkoop en verkoopt het daarna voor meer geld. De kunst van het beleggen is om te bepalen wanneer iets goedkoop is en op welk tijdstip je voor een zo hoog mogelijke prijs kunt verkopen. Dit is iets wat met vele factoren samenhangt en wat je moet leren om aan te voelen. Ervaren beleggers vertrouwen dan ook vaak op hun ‘fingerspitzengefühl’ en ervaring. Maar wat moet je precies doen om als nieuwe belegger te beginnen?

Verschillende vormen van beleggen
Er zijn diverse manieren om te beleggen. Zo heb je aandelen, obligaties, opties, sprinters, beleggingsfondsen etc. Bij sommige vormen heb je hoog rendement maar ook hoog risico, en bij andere een lager rendement en een lager risico. Je kunt dus zelf bepalen welke beleggingsvorm het beste bij je past. Leer over de verschillende vormen, wat ze inhouden en hoe ze werken.

Volg een beginnerscursus beleggen
Natuurlijk kun je op internet heel veel informatie vinden, maar je kunt beter een cursus beleggen volgen. Door zo’n cursus leer je de terminologie en technische analyse en krijg je de kans om structureel koersen te begrijpen en erop te anticiperen.

Openen van een beleggersrekening
Vervolgens is het eerste wat je moet doen het openen van een beleggersrekening, want om te kunnen beleggen heb je een rekening nodig waarmee dat mogelijk is. Het wordt ook wel ‘online broker’ genoemd. Bij de meeste banken is zo’n rekening gratis.

Informatie verzamelen
Een beetje inzicht in de markten is natuurlijk onontbeerlijk, maar zelfs voor de meest ervaren belegger is het onmogelijk om alles zelf te onderzoeken. Daarom kun je het best gebruik maken van nieuwsbrieven over beleggen en de websites van beursgoeroes volgen.

Droog beleggen
In het begin is het verstandig om eerst een tijdje droog te beleggen. Dit betekent dat je op papier belegt (en dus niet echt) en na een tijdje kijkt hoe je het gedaan zou hebben. Als je meteen echt begint kun je eerder winst maken natuurlijk, maar ook eerder verlies! Door eerst te oefenen kun je ervaring opdoen voordat je de beurs echt betreedt.

Aanvullende informatie

Gerelateerde artikelen (op tag)