Home

System Message

Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 263

Aanmerkelijk belang dividend.

Indien je als aandeelhouder meer dan 5% van de aandelen bezit van een firma, dan heb je wat genoemd wordt ‘aanmerkelijk belang’ (AB). Als het goed is krijg je financieel voordeel van die aandelen en dat heet dividend. Het kan zijn dat je daarover belasting moet betalen.

Verschil tussen een IB-ondernemer en een ondernemer met AB
Ben je eigenaar van een eenmanszaak, maatschap of VoF of maatschap dan ben val je voor de belastingdienst onder het kopje IB-ondernemer. Je moet namelijk inkomstenbelasting betalen over de winst die je onderneming maakt. Bij een BV gaat het anders; de BV zelf is namenlijk een rechtspersoon en die betaalt dus zelf belasting over de winst die de onderneming maakt. Als eigenaar van een BV ben je bij het bedrijf in dienst en de winstuitkeringen die je dientengevolge ontvangt, vallen onder aanmerkelijk belang dividend. De belasting die hierover betaald moet worden is ongeveer 25% en valt onder box 2.

Wanneer is een aanmerkelijk belang dividend situatie interessant?
Voor kleine ondernemers is de ondernemersaftrek een groot belastingvoordeel, daarom is een BV pas financieel interessant vanaf een winst van boven de € 100.000.

Verkoop aandelen
Ook als je je aandelen wilt verkopen, krijg je te maken met de regeling voor aanmerkelijk belang dividend. Daarbij worden ook de aandelen van levenspartner of naaste verwanten meegeteld: dus als jij en je echtgenoot de laatste vijf jaar meer dan 5% van de aandelen in bezit hebt gehad of als jij en je echtgenoot en naaste verwanten de laatste vijf jaar van minstens eenderde deel van de aandelen aandeelhouder bent geweest.

De winst van de verkoop van de aandelen wordt berekend door van de opbrengst de prijs die je oorspronkelijk voor de aandelen hebt betaald, af te trekken. Over dit bedrag moet je dan 25% belasting betalen. Echter, bij beide situaties wordt de winst volgens de eerste inkomensschijf belast, mocht je inkomen inclusief de winst van aanmerkelijk belang dividend lager zijn dan deze schijf.

Aanvullende informatie

GERELATEERDE PRODUCTEN

Gerelateerde artikelen (op tag)