Afdrukken

De Franse keuken

Als we het hebben over de Franse keuken, dan denken we vooral aan wijn en kaas. De Franse keuken is werelberoemd en hooggewaardeerd, iedereen heeft wel eens gehoord van ‘boef bourguignon’, ‘coq au vin’ en ‘bouillabaisse’ en ook de croissants en de croque monsieurs zijn zeer bekend.

Maar eigenlijk is de Franse keuken zoals wij die hier kennen, meer de chique keuken van Parijs. De gemiddelde Fransman eet niet zo verfijnd. De werkelijke Franse keuken wordt onderverdeeld in 4 regionale keukens. Zo onderscheidt men de noordwestelijke keuken met veel appels, room en boter. In het noordoosten lijkt is er veel overeenkomst met de Duitse keuken met zuurkool, bier, reuzel en worst. In het zuidoosten vindt men de Provençaalse keuken waar veel olijfolie, kruiden en tomaten wordt gebruikt. Het zuidwesten maakt veel gebruik van paddestoelen, eendenvet, ganzenlever en pens. Ook zijn er vele lokale gerechten die ook wel beroemd en gewaardeerd zijn, zoals de keuken van de Loire vallei. Deze keuken staat bekend om haar gerechten met zoetwatervis en de locale witte wijn.

Geschiedenis
De geschiedenis van de moderne Franse keuken gaat helemaal terug tot aan de middeleeuwen. Vanuit Italië werden producten als boter, truffels en artisjokken geïntroduceerd. Later, door de periode van de ontdekkingsreizen, werden exotische producten en specerijen geïntegreerd, zoals kaneel, gember, aubergine, tomaat, aardappels en pompoen. Tot aan de Franse revolutie waren gerechten met deze producten natuurlijk voorbehouden aan de rijken en de adel. Jan modaal moest het doen met brood, graanproducten, worst, kaas en wijn.

Haute cuisine en nouvelle cuisine
De haute cuisine stamt uit de 15e eeuw en werd door Catherine de Medici vanuit Italië geïntroduceerd. Het serveren van de gerechten gebeurde à la Française, waarbij alles tegelijk op tafel werd gezet. Later werd het door Russische invloed meergangenmenu ingevoerd. In eerste instantie hadden specerijen de taak om slechte smaak (bedorven voedsel) te camoufleren, maar later werd het steeds gebruikelijker om kruiden vanwege de smaak toe te voegen.

Aan het eind van de 20e eeuw raakt de nouvelle cuisine in zwang; gebaseerd op het gebruik van zoveel mogelijk verse ingrediënten en korte bereidingstijd om het gerecht zo veel mogelijk de smaak en voedingstoffen te laten behouden. De nouvelle cuisine is vooral bekend om haar lichte maaltijden en de vele kleine hapjes.

Aanvullende informatie

  • Bron:

GERELATEERDE PRODUCTEN

Gerelateerde artikelen (op tag)

terug naar boven