Home

De Duitse keuken

Eten en drinken in Duitsland
Bij de Duitse keuken denk je natuurlijk meteen aan bier en worst en dat beeld klopt ook wel. Maar de Duitse keuken is veel uitgebreider en verfijnder dan alleen die twee voorbeelden en bovendien zijn er ook veel heerlijke Duitse wijnen.

Noord en Zuid
Culinair kun je Duitsland grofweg indelen in noord en zuid. Bij de Noordduitse keuken merk je duidelijk de invloed van Scandinavië en Polen. Er wordt veel gebruikt gemaakt van ingrediënten als vis, aardappels, knollen, haring, wortels en kool. Een voorbeeld van een typisch Noord Duitse schotel is Labskaus. Het is een gerecht van aardappels, corned beef en augurken.

In het zuiden merk je daarentegen meer de invloed van Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. Veel granen en peulvruchten staan hier op het menu en typische deeggerechten zoals knödel; deegballetjes van graan- of aardappelmeel met diverse vullingen.

Langs de Franse grens vind je de meest verfijnde keuken van Duitsland. Hier is de keuken beïnvloed door de Elzas en de meeste Duitse witte wijnen worden in deze streek geproduceerd, zoals bijvoorbeeld Riesling.

Brood
Het is in Duitsland gebruikelijk om een stevig ontbijt (Frühstück) te nemen. Brood is daarom erg belangrijk in en er zijn dan ook erg veel verschillende soorten. Zo zijn er diverse broodjes en verschillende soorten gesneden brood. Over het algemeen zijn de Duitse broodsoorten zwaarder dan bij ons, denk bijvoorbeeld aan roggebrood, volkorenbrood en zuurdesembrood. Er wordt zuivel, gekookt ei, worst, vleeswaren, jam en honing bij geserveerd.

Bier
De gemiddelde Duitser drinkt ongeveer 130 liter bier per jaar en er zijn dan ook diverse biermerken en er zijn zelfs bierfeesten! Het Oktoberfest is daar een beroemd voorbeeld van. Mocht je een keer in Duitsland zijn dan moet je beslist eens één van de ‘weinstuben’ bezoeken. Je kunt er namelijk voor weinig geld een eenvoudig maar lekkere maaltijd bestellen en de heerlijke lokale bieren en wijnen proeven.

Aanvullende informatie

  • Bron:

GERELATEERDE PRODUCTEN

Gerelateerde artikelen (op tag)