Home

osCommerce

Deel I van onze vergelijking tussen de verschillende open source ecommerce softwarepakketten behelst het langst lopende en tot nu toe meest succesvolle ecommerce pakket: Oscommerce. Het project werd in 2000 gestart en telt volgens hun eigen berichtgeving op dit moment zo’n 11.000 live shops wereldwijd. Oscommerce heeft een zeer actieve community van gebruikers en freelancers die ervoor zorgen dat elke denkbare functionaliteit die niet standaard in het pakket zit, in een contributie wordt gegoten. Deze contributies, te downloaden via een aparte pagina, zijn eveneens gratis te gebruiken. Weliswaar te gebruiken op eigen risico (zijnde zonder garantie van het core Oscommerce developers team) maar met een beetje kritisch oog kan de kwaliteit van een oscommerce contributie meteen op waarde geschat worden.

Out-of-the-box

Oscommerce out-of-the-box (wanneer u het voor de eerste keer gedownload en geïnstalleerd hebt) is te vergelijken met pakweg een Fiat Multipla. Alles zit erop en eraan, en er is ruimte zat voor verschillende indelingen en soorten gebruik. Dit is meteen één van de sterke en de zwakke punten van Oscommerce: door de modulaire opbouw van de verschillende blokken in de lay-out kan u er alle kanten mee op, maar u moet er wel wat tijd insteken om het er goed te laten uitzien. In de contributies is hier reeds rekening mee gehouden, er kan onder andere een template systeem geïnstalleerd worden dat het gemakkelijk maakt om templates over je shop te leggen. Een template is een geheel aan html-, php- en css-code dat ervoor zorgt dat de site in één klap een volledig eigen uiterlijk krijgt.

Standaard functionaliteiten van Oscommerce

Standaard heeft Oscommerce alle minimale vereisten van een e-commerce pakket. Ten eerste is er een zeer gemakkelijk en intuïtief te gebruiken administratie. Het ziet er allemaal nogal basic uit, maar mede omdat er in het begin geen complexe mogelijkheden zijn met betrekking tot bijvoorbeeld het beheren van producten bent u er in één-twee-drie mee weg. Aan de front-end kant zijn de belangrijkste functionaliteiten aanwezig zoals home-, categrie- en productpagina; nieuwe producten, promoties, reviews, uitgebreide zoekmogelijkheid en klantbeheer.

We gaan u niet lastig vallen met een exhaustieve lijst maar op deze pagina vindt u meer info over de standaard functionaliteiten. Wat er vooral goed geregeld is in Oscommerce is de mogelijkheid om snel een meertalige site op te zetten. Het framework is zo opgebouwd dat de taalpagina’s volledig los gedefinieerd zijn van de core code en dat u met een vingerknip elke denkbare taal kan installeren. Online verkopen in meerdere landen wordt op die manier een reële mogelijkheid. Over het algemeen zijn de sterke punten van Oscommerce de snelheid en flexibiliteit om het pakket volledig naar uw hand te zetten.

Wat ontbreekt er?

Wat ontbreekt er standaard in Oscommerce? Wel, om te beginnen is het bestelproces nogal langdradig. Het optimaliseren van conversie wordt steeds belangrijker, dus u kan er maar beter voor zorgen dat uw bestelproces lean and mean is om al het mogelijke uit uw e-commerce oplossing te halen. Een tweede groep functionaliteiten die ontbreekt is het geavanceerde omgaan met promoties, cross- en upselling, recommendations, etc. vanuit de admin. Dit zijn functionaliteiten die bezoekers steeds vaker als normaal beschouwen en waar elke zichzelf respecterende webshop een vorm van in huis moet hebben om de verkoop te kunnen maximaliseren. Nogmaals; al deze zaken zijn te installeren via de contributies maar zitten dus niet in het standaardpakket.

In maart 2009 werd door het Oscommerce team Oscommerce 3.0 aangekondigd, waar veel van deze nog ontbrekende functionaliteiten standaard wel in verwerkt zijn. Een hele sprong vooruit dus, ware het niet dat deze release nog in alpha fase zit en met andere woorden nog niet 100% geschikt is om er een live shop mee uit de grond te stampen.

Externe hulp

Voor een beetje een doe-het-zelver met wat vrije tijd bent u zo weg met de PHP en HTML-code van Oscommerce, zeker als u voor de obstakels raad zoekt op de Oscommerce forums. Indien het niet uw ambitie is om fulltime developer te worden raden we u echter aan om uw kostbare tijd te concentreren op het uitbouwen van de business, en het ontwikkelen aan iemand anders over te laten. Ook hier komt weer een sterk punt van Oscommerce naar voren. Het pakket is zo eenvoudig en bestaat reeds zo lang dat er meerdere bronnen zijn met freelancers die u kunnen helpen bij het in elkaar boksen van uw ideale ecommerce machine. De meeste freelance webdevelopers kennen genoeg PHP om rechtstreeks met Oscommerce aan de slag te kunnen, en velen hebben reeds met het pakket geëxperimenteerd.

Oscommerce gepimped

Als laatste halen we nog even de gepimpte versies van Oscommerce aan. Dit zijn Oscommerce installaties waar reeds een aantal basis-contributies op zijn geïnstalleerd zodat u van een “betere” basis vertrekt. Let wel op, vaak is men hier met de core code van Oscommerce bezig geweest waardoor het moeilijker wordt om contributies te installeren of later te upgraden indien er een nieuwe versie van de basiscode komt. Ook wordt in versie 3.0 van Oscommerce reeds veel van de functionaliteiten verwacht die in deze opgewaardeerde versies zitten. Kijk voor meer informatie op de websites van OSC Max, Zencart en CRE Loaded.

Samenvattend

Nog even de voor- en nadelenn van Oscommerce op een rij:

  • Zeer flexibel systeem
  • Gemakkelijk te gebruiken Admin
  • Het meeste aantal contributies van elk pakket
  • Zeer grote community en freelancers voor hulp en externe ontwikkeling
  • ietwat verouderd in functionaliteit
  • Out-of-the-box niet echt bruikbaar
  • Het volledig naar de hand zetten van het pakket kan veel tijd vergen omwille van de grote hoeveelheid te installeren contributies

Aanvullende informatie