Home

Zen Cart

Bij het opzetten van een webwinkel heeft u een zogenaamd content management system nodig, een CMS. Het aanbod van de gratis ‘open source’ systemen en betaalde gelicenseerde systemen is enorm. In dit artikel geven we wat meer informatie over de open source oplossing Zen Cart. Zen Cart een gebruiksvriendelijk webwinkel systeem. De kracht van Zen Cart is dat het ontwikkeld is door een groep mensen die ‘het klappen van de zweep’ kennen; winkeliers, ontwerpers, programmeurs en adviseurs die vanuit hun ervaring menen dat e-commerce anders en beter kan. Bij Zen Cart is dus helemaal uitgegaan van de behoeften van de ondernemers en de klanten. Zen Cart maakt gebruik van PHP, MySQL.

Installatie van Zen Cart

De meeste hosting bedrijven gebruiken Simple Scripts of Fantastico, wat goede installatie applicaties zijn om Zen Cart te installeren. Als u hier gebruik van maakt, scheelt het een hoop tijd en hoeft u niet zelf databases aan te leggen. Zen Cart is een standaard shopping cart dus is het niet zo moeilijk om ermee van start te gaan. U kunt het ook helemaal zelf installeren, maar dan moet u heel goed de instructies doornemen, en dat kost wel wat tijd. Maar het is alleen aan te raden de installatie zelf te doen als u voldoende kennis heeft van PHP en MySQL want er zullen wat files aangepast en FTP tools gebruikt moeten worden.

Voordelen van Zen Cart

 • Zen Cart is open source en dus gratis.
  Er is een grote enthousiaste community waar u met vragen of voor advies terecht kunt. De community heeft ook gezorgd voor talloze add-ons die u kunt downloaden, zoals administratieve tools en extra talen.
 • Ideaal product management system
  Zen Cart is zoals gezegd, ontworpen door o.a. webshop eigenaars, daardoor is het superhandig in het beheren van producten. Het omvat functionaliteiten als:
  • De mogelijkheid uw producten in te delen in categorieën en subcategorieën
  • Het organiseren en controleren van voorraad
  • De mogelijkheid attributen te maken voor uw producten, zoals kleur, maat enz.
  • De mogelijkheid om bulk producten te creëren met de Easy Populate add-on
  • Het schrijven van reviews over de producten
  • Elke optie kan altijd aan- en uitgezet worden.
 • Een uitgebreid aanbod aan templates, de meeste gratis.
  Uiteraard wilt u uw webshop onderscheiden van de rest. Daarom is het belangrijk dat uw webwinkel er tussenuit springt qua uitstraling en ontwerp. Zen Cart heeft een uitgebreid aanbod aan gratis templates en ook nog eens unieke templates waar u wel wat voor moet betalen. De gratis templates zijn te downloaden via de Zen Cart website, waarmee u makkelijk de layout en kleuren van uw site kunt aanpassen.
 • Uitstekende community support
  Helaas is er geen officiële support of klantenservice van Zen Cart. Daarentegen is er een sterke en hoog ontwikkelde community van Zen Cart gebruikers waar u altijd met vragen terecht kunt.
 • Zen Cart wordt ondersteund door alle in Nederland gangbare betaalmethoden zoals Paypal, iDeal etc.

Conclusie

Een nadeel van Zen Cart is dat upgrades en add-on integraties tijdrovend en lastig zijn. Maar over het geheel genomen doet Zen Cart niet onder voor software pakketten als Magento en OsCommerce, het biedt zelfs meer functionaliteiten. Kortom, Zen Cart is een goede optie voor de beginnende e-commerce ondernemer met ambities.

Aanvullende informatie