Home

Typo3

TYPO3 is een open source content management systeem dat in eerste instantie gestart is als een commercieel systeem door de Deen Kasper Skårhøj. Begin 2000 werd TYPO3 gelicenseerd onder de GNU General Public License en omgezet in een open source systeem. Dankzij de inspanningen van de Nederlandstalige community is sinds eind 2001 de software én de documentatie van TYPO3 ook in het Nederlands beschikbaar. TYPO3 maakt gebruik van de server-scripttaal PHP en database MySQL en de eigen taal TypoScript.

Waarom TYPO3?

Doordat TYPO3 een open source oplossing is, biedt het een goedkope oplossing voor het opbouwen van uw website. U hoeft geen extra licentiekosten te betalen voor het gebruik, wat bij veel andere systemen wél het geval is. Hieronder de voordelen op een rijtje:

Community

TYPO3 heeft een enorme, ook Nederlandstalige, community achter zich. Daardoor wordt steeds de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid in de gaten gehouden en bovendien wordt er continu aan de ontwikkeling gewerkt. Ook voor vragen en advies bij problemen kunt u op de community terecht.

Meertalig

TYPO3 is vanaf de basis meertalig opgebouwd, waardoor meertalige websites makkelijk te realiseren zijn. Daarnaast is ook het hele systeem voor het beheer van uw website, front- en backend, in zo goed als alle talen beschikbaar.

Modulair opgebouwd

TYPO3 is opgebouwd uit modules, waardoor het mogelijk is in later stadium extra functies in te bouwen. Er zijn enorm veel modules beschikbaar, dus de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt.

Welke functionaliteiten heeft TYPO3?

TYPO3 omvat de volgende basisfunctionaliteiten:

  • Gastenboek
  • Forum
  • Enquete (Polls)
  • Nieuwsbrief
  • Rating
  • Gerichte personalisering

Maar er zijn nog veel meer functionaliteiten beschikbaar. Zo zijn er diverse functies voor editing, voor het gebruik door site administrators, templates en veiligheid.

De voor en nadelen van TYPO3

TYPO3 heeft, net als alle andere systemen, voor- en nadelen. Eén van de punten die TYPO3 populair maakt is de uitgebreide rechtenstructuur waarbij tot in het kleinste detail de toegang kan worden bepaald voor verschillende groepen en niveaus. Verder wordt u met TYPO3 in staat gesteld om vrijwel elke website op te bouwen en eenvoudig te onderhouden. Dankzij de modulaire opbouw van het systeem kunt u zo’n beetje elk denkbare functie downloaden of (laten) schrijven. Er zijn al ruim 3500 modules beschikbaar. Maar deze uitgebreidheid is tegelijkertijd het grootste nadeel van TYPO3. Door de complexiteit is het een stuk lastiger om het systeem eigen te maken. Door de talloze mogelijkheden bestaat er eindeloos veel documentatie en bovendien heeft TYPO3 een eigen computertaal: TypoScript.

Heeft u eenmaal TYPO3 geïnstalleerd, dan zult u heel erg veel moeten lezen. Het systeem is te complex om even binnen een week een eigen website op te zetten. Begin met het eigen maken van de basis en leer daarna pas hoe de modules werken zoals AutoParser en Templavoila. Met deze modules kunt u HTML templates in lezen en de id’s vervangen door dynamische content. Als u zich eenmaal het systeem eigen hebt gemaakt, is het wél mogelijk om in korte tijd een nieuwe site op te zetten.

Kortom, TYPO3 is een goed systeem, maar kost de nodige investering qua tijd en studie.

Aanvullende informatie