Home

PrestaShop

Prestashop is een mooie, professionele en veilige open source e-commerce oplossing die gratis te downloaden is. Het werd in 2007 ontwikkeld in Frankrijk in Parijs en is sindsdien in rap tempo uitgegroeid tot een wereldwijd gebruikte webwinkel. Er is een enorme community gevormd waar PrestaShopgebruikers veel voordeel van hebben.Veel ondernemers kiezen voor Prestashop omdat het tegelijkertijd een moderne en uitgebreide oplossing biedt voor de webshop en toch makkelijk te leren en te gebruiken is. Het is search-engine vriendelijk, de meeste functies zijn goed doorontwikkeld en gebruiksvriendelijk ontworpen. PrestaShop maakt met behulp van AJAX functionaliteiten handig gebruik van web 2.0 functies. De webwinkel oplossing is ontwikkeld voor PHP en maakt gebruik van de database MySQL.

Laagdrempelig

Het opzetten van een webwinkel met Prestashop is dus laagdrempelig en goedkoop. De opstartkosten zijn veel lager dan bijvoorbeeld Magento of Drupal en dankzij de vele tools en functionaliteiten die gebruikt kunnen worden zonder daar extra licentiekosten voor te hoeven betalen, is het niet moeilijk om een online webshop succesvol te lanceren en beheren. Verder is, dankzij de community, het aanbod aan uitbreidingen die gratis en soms betaald, te downloaden zijn ook heel groot. Dit biedt u de mogelijkheid u zelf te onderscheiden van andere online webwinkels, omdat u uw ‘etalage’ precies zo kunt inrichten als u wilt en kunt uitbreiden als dat nodig is.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan PrestaShop. Zo is het echt gericht op kleine en beginnende webshops en bedrijven die ook online producten willen verkopen. Er is echter wel een gebrek aan gratis functionaliteiten en modules. De meeste modules die u nodig heeft om een volledige webwinkel te laten draaien, kosten geld. Daarentegen zijn wel de meeste van deze modules gratis online te downloaden. Verder is de standaard template ook wel echt ‘basis’ en lite. Hoewel dat ook wel weer aangepast kan worden.

Kortom, PrestaShop heeft veel voordelen, vooral voor de beginnende ondernemer. Hieronder de belangrijkste kenmerken van PrestaShop nog een keer op een rijtje:

Flexibiliteit

In de ‘back office’ (de admin tool van PrestaShop) is het heel eenvoudig om in uw webshop wijzigingen te maken door het toevoegen of verwijderen van funtionaliteiten.

Templates

Er zijn oneindig veel mogelijkheden met de templates omdat ze aangepast worden of webbouwers kunnen zelf templates maken.

Schone programmeercode

Dit maakt het werk voor de webprogrammeurs makkelijk; de technische infrastructuur en het framework zijn goed geprogrammeerd en duidelijk.

Lichtgewicht

De PrestaShop software neemt maar weinig ruimte in beslag; ongeveer 5.5 MB. Bovendien is het eenvoudig en snel te installeren en te updaten. Zelfs met een trage internetverbinding kunt u dus een webshop beginnen met PrestaShop.

Eenvoudig in gebruik

De structuur van de menu’s is slim opgezet, met hoofd tabs en submenu’s eronder. Het invoeren van producten is heel simpel, tijdens het hele proces worden er duidelijke aanwijzingen gegeven.

Conclusie

Prestashop is een gebruiksvriendelijke oplossing voor de startende e-commerce ondernemer. U kunt uw webshop volledig personaliseren door gebruik te maken van verschillende modules. Nadeel is dat veel van deze modules niet gratis zijn. Verder is de community van Prestashop nog vrij jong, aan de andere kant groeit deze in een rap tempo.

Aanvullende informatie