Home

Drupal

Als je één of meerdere websites op wilt gaan zetten, dan moet de beslissing genomen worden welk CMS (content management system) de basis gaat vormen. Drupal, Wordpress en Joomla, alledrie zogenaamde ‘open source’ systemen, zijn verreweg de bekendste en populairste. Er zijn veel discussies gaande over welke nou het beste zou zijn, maar laat je daar niet teveel door leiden. Het hangt namelijk helemaal van je situatie af welk CMS het beste is. Het belangrijkste uitgangspunt bij je keuze zou moeten zijn wat je toekomstplannen zijn voor je website. Wat wil je er over een paar jaar mee doen?

Wordpress is erg makkelijk in gebruik en je hebt er nauwelijks omkijken naar, daarentegen zijn de mogelijkheden nogal beperkt. Drupal is modulair opgebouwd en biedt daarmee een krachtig raamwerk om je website op te bouwen. Kenmerkend voor Drupal is dat het webdesigners en ontwikkelaars veel meer mogelijkheden biedt die al standaard in het systeem zitten. Diverse functies kunnen worden gedownload of zelf ontwikkeld en bovendien is er een sterke community waarvan de leden met elkaar meedenken. Dat Drupal meer te bieden heeft dan Joomla komt simpelweg doordat Drupal jonger is en dus de kunst heeft kunnen afkijken bij Joomla. De ontwikkelaars van Drupal konden dus mooi functies die bij Joomla ontbraken en andere hiaten, invullen. Met Drupal is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere websites te beheren met 1 CMS. Ook is er een versiebeheer beschikbaar en kan ingewikkelde content makkelijk beheerd en ingedeeld worden met het sterke taxonomy system.

Voordelen van Drupal op een rijtje:

  • Geen licentiekosten en vrij te gebruiken
  • Veel mogelijkheden. Er zijn diverse functionaliteiten en uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar en mocht een bepaalde functie nog niet beschikbaar zijn dan is er altijd de mogelijkheid terug te vallen op de community en het zelf te ontwikkelen of een ontwikkelaar in te huren.
  • Goed rechtensysteem gebruikers. Het toegangscontrolesysteem kan eenvoudig worden aangepast aan de organisatiestructuur van je bedrijf. Er kunnen bepaalde taakrollen gecreëerd worden waardoor tot in detail vastgesteld kan worden wat binnen die taakrol wel en niet mag, zodat alle personen uitsluitend toegang hebben tot wat nodig is.

Deze brede inzetmogelijkheden én het zeer uitgebreide aanbod aan functionaliteiten zijn natuurlijk fantastisch en vormen de sterke kant van Drupal. Maar dit voordeel is tegelijkertijd een nadeel. Niet elke site heeft zoveel mogelijkheden nodig en niet iedere website-eigenaar is tegelijk een ontwikkelaar. Om je site met Drupal te beheren, zul je behoorlijk handig moeten zijn. Daarom is Drupal een CMS dat veelal door grotere bedrijven wordt gebruikt.

Aanvullende informatie