Home

Communities & Forums

Tegenwoordig is bijna iedereen wel lid van een community, forum of sociaal netwerk. Er zijn wereldberoemde sociaal netwerken als Facebook, Twitter en LinkedIn, maar er zijn ook zeer specifieke forums voor mensen met eenzelfde belang of interesse. Welke waarde hebben deze netwerken voor ons?

Het nut van communities & forums voor de leden
De meeste communities en forums zijn zeer zeker erg handig. Zo heb je de beschikking over digitale adresboeken die, omdat de gebruikers zelf hun profiel up-to-date houden, zichzelf onderhouden. Verder krijg je makkelijk toegang tot gegevens van relatief onbekenden en kun je ze via de communities en forums ook bereiken door ze een berichtje of uitnodiging te sturen. Ook scheppen veel mensen genoegen in een soort voyeurisme. De sociaal netwerken worden vooral gebruikt om te communiceren, zoeken en zelfs om te bespieden of te stalken.

Het nut van communities & forums voor de investeerders
Microsoft heeft in 2007 ongeveer $240.000.000 betaald voor aandelen (1,6%) van Facebook Inc, de waarde daarvan is inmiddels opgelopen tot in de miljarden! Deze netwerken zijn dan ook ‘big business’. Maar ook andere bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Via communities & forums is het makkelijk om marketing onderzoek te doen, door bijvoorbeeld de interesses van de mensen te controleren. Hierdoor is het mogelijk om veel doelgroepgerichtere reclamecampagnes te voeren. Voor het bedrijfsleven betekenen communities & forums toegang tot het publiek en dus potentiële klanten. Slimme bedrijven zetten deze sociale netwerken in voor marketing doeleinden zoals het vragen van gebruikersfeedback of het testen van producten.


Dat deze communities & forums zo populair zijn, komt niet alleen door het computertijdperk. Het is een vorm van indirecte communicatie die voor velen veel makkelijker is dan een directe confrontatie. Mensen zijn dan ook geneigd om op deze sociale netwerken veel extraverter te zijn en durven meer voor hun mening op te komen. Een optimist beschouwt dat als een opstapje naar emancipatie en weerbaarheids-verwerving voor het echte leven. Maar ergens is het ook wel een beetje het een verarming en een ‘veroppervlakkiging’ van het algemene niveau. Maar ja, zoals met alles in het leven het geval is, hebben ook communities & forums hun voor- en nadelen.

Aanvullende informatie

  • Bron: