Home Informatie Belgie België

België

België, het land van de bourgondiërs, vlaamse frieten en het bier, ligt in het westen van Europa. Het wordt omringd door de Noordzee, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Koninkrijk België meet 30.528 km² en heeft ongeveer 11 miljoen inwoners.

In het roerige verleden is het land regelmatig in handen geweest van vooral Frankrijk, Nederland en Duitsland en vormde zo vaak het strijdtoneel van de Europese mogendheden dat België 'het slagveld van Europa' werd genoemd. In 1815 verloor Napoleon de slag bij Waterloo en ging het land over van Franse naar Nederlandse handen. Pas in 1830, na de Belgische Revolutie, vormde het land een constitutionele monarchie. Het verleden kun je bij de vele cultureel-historische plaatsen terugzien in België, maar uit zich ook in het feit dat het land drietalig is; 60% is nederlandstalig, 40% franstalig en een klein deel van de bevolking aan de Duitse grens is duitstalig.

Tegenwoordig is het land verdeeld in 10 provincies, 5 in het franstalige Waals Gewest (Waals Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen) en 5 in het nederlandstalige Vlaams Gewest (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West Vlaanderen). Daarnaast is er nog het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, welke niet tot een provincie behoort. Als gevolg van het verleden en deze linguïstische driedeling, is er een ingewikkelde Belgische politiek ontstaan. Zo zijn er zes regeringen; de federale regering, de Vlaamse regering, de Waalse regering, de Brusselse Hoofdstedelijke regering, de regering van de Duitstalige Gemeenschap en regering van de Franse Gemeenschap.

België is een prachtig land met een zeer gevarieerd landschap en een mooie natuur, zoals in de Belgische Ardennen, er zijn een aantal steden met een rijke geschiedenis die tot uiting komt in een prachtige architectuur. Het is een fijn land om te wonen door het vriendelijke karakter van de inwoners en het bourgondische leven, maar het is door al deze gevarieerde eigenschappen in een relatief klein gebied ook een ideale vakantiebestemming en daarom een populair vakantieland.

Aanvullende informatie

  • Bron: